viernes, 27 de abril de 2012

“EL COUNSELING PERMET FER L’ACOMPANYAMENT DEL PACIENT AMB VIH PER POTENCIAR ELS SEUS RECURSOS INTERNS”


Les persones afectades pel VIH/sida es troben en un estat d’angoixa per la possibilitat d’haver estat exposades a una situació de risc o per la manca d’informació sobre el tema. En aquest sentit, té especial
rellevància el suport emocional o counseling que s’ofereix a les diferents organitzacions no governamentals
que treballen en aquest àmbit, entre elles, l’Associació Ciutadana Anti-sida de Catalunya (ACASC). Aquesta entitat, ens explica el seu el psicòleg Jaime Quezadas:
“té el valor afegit de oferir suport gratuïtament, de forma individualitzada i amb un nombre de sessions que s’adapta en funció de les necessitats de cada usuari.”



-¿Com definiries el counselling?
El counseling està basat en la psicologia humanista de Carl Rogers, que buscava una relació mes equitativa entre pacient i terapeuta. Es tracta d’un instrument que facilita la comunicació entre professionals i pacients fent l’acompanyament d’aquest últims, per tal de potenciar els seus recursos interns i que d’aquesta manera es donin les condicions ideals perquè ells mateixos trobin la forma de conviure amb les seves angoixes i les seves pors. És a dir, el professional col·labora amb l’usuari perquè aquest s’ajudi a ell mateix, sense dirigir ni jutjar.
-¿Des de quan oferiu aquest suport emocional a la Associació Ciutadana Anti-sida de Catalunya (ACASC)?
El counseling va començar a utilitzarse a Espanya amb pacients terminals de càncer a principis dels anys 90, una època en la que el treball dels psicòlegs es centrava en ajudar a morir als pacients. Una mica més tard es va instal·lar aquest model a les ONGs que treballaven amb el tema del VIH, com ara ACASC, on a més, des d’aquest any hi hem posat més èmfasi i li hem donat un enfocament diferent al habitual.
Normalment, a la resta de associacions d’aquest àmbit quan una persona dona positiu en la prova de detecció d’anticossos VIH, se li ofereix un grup d’acollida de persones en la mateixa situació o un parell de sessions amb un psicòleg. Nosaltres anem més enllà i oferim totes les sessions necessàries de counseling.
A més, a l’ ACASC acudeixen també persones seropositives que han estat diagnosticades a altres centres fa anys, però que segueixen tenint problemes emocionals.
-¿Quines qualitats creus que ha de tenir un bon psicòleg que doni suport emocional en matèria de VIH/Sida?
L’element més important en qualsevol tipus de counseling, no només en qüestions de VIH, és l’empatia, que consisteix en comunicar comprensió a l’usuari, fent-li saber que el que pensa i sent és important. També és un factor fonamental saber escoltar, deixar que l’usuari expressi les seves emocions i sobre tot, no jutjar, ja que hem de tenir en compte que a la societat encara hi ha la creença de que la persona seropositiva ha actuat malament i per això s’ha contagiat.
Personalment, a mi em va sensibilitzar en aquest tema el fet d’haver perdut al meu millor amic als anys 90 per aquesta malaltia, la qual cosa em va fer preparar molt en termes de psicologia, fent cursos d’ intervenció en crisis.
-¿Quins són els objectius del counseling a l’ACASC?
A l’ACASC, els objectius principals del counselling són, per una banda, prevenir la transmissió del VIH sensibilitzant a les persones que venen a l’entitat a fer-se les proves i donar suport emocional amb teràpies
individuals. Aquest servei també s’ofereix per mitjà d’un servei telefònic anònim i confidencial i en grups
d’Ajuda Mutua on es busca la col·laboració entre persones que es troben en una mateixa situació; per altra banda “normalitzar”, educar a la gent perquè tingui la mateixa percepció dels seropositius que de qualsevol altra persona, ja que, malauradament, encara hi ha una discriminació en aquest col·lectiu que s’ha d’eradicar, un dels objectius de L’ACASC des de la seva fundació, l’any 1987.


Entrevista a Jaime Quezadas psicologo de ACASC realizada por Gonzalo Martin y extraida de la
revista InfoGai 

1 comentario:

Anónimo dijo...

Muy interesante la entrevista, pensaba que la habías hecho tu, Anna pero he visto que no, bueno la próxima........


Joana Tapies.