viernes, 14 de diciembre de 2007

Un recorregut pel Raval Sud.



El Raval de Sant Pau és la part compresa entre el carrer Hospital i les Drassanes y des de la Rambla fins les Rondes de Sant Antoni i de Sant Pau, Gran part d’questa zona és coneguda com el Barri Xino, barri humil replet de bars i prostitutes de carrer. Tanmateix, hi ha motius més que suficients par a recórrer-lo i conèixer-lo.Si entrem des de la Rambla de Santa Mònica, ho farem per l’Arc del Teatre, possiblement la seva duana més coneguda,, i que rep el seu nom del Teatre Principal, el primer que es va construir per aquesta finalitat a tot l’Estat. En el nº 5 en el seu dia hi hagué un txiringuito molt Tipic i conegut: el Villa Rosa, cabaret de baixos fons de cita obligada en les nits del Xino.

Si Seguim el carrer fins al de Montserrat en direcció al port, arribarem fins al de Santa Mònica , amb la seva antiga església avui transformada en sales d’art i exposicions. En el costat dret del mateix carrer, hi a el Bar Pastis, inagurat el 1947 i que pretén reconstruir un local marsellès. El carrer Nou de la Rambla, batejat del Conde del Asalto durant el franquismo, s’enfila a la muntaya de Montjuic travessant el Paral-lel, antiga zona de teatres i cabarets. Avui només hi ha el Bagdad, un famós local de streptease i alguna cosa més, situat a la cantonada. Si seguim cap a la Rambla, trobem el Palau Güel i actual seu del Museo del Teatre I, en el nº 36, el London,un bar per a tots els temps.

Al carrer Sant Pau es troba el (abans enomenat Mendizábal), en el nº 23 la Asociació ACASC (La nostra) .El carrer Hospital ése limit Hotel España, En una de les travessies hi ha el carrer Junta de Comerç nord del Raval Sud. Carrer molt comercial,en ell hi ha un dels teatres més antics de la ciutat, el Romea. També hi trobem lántic Hospitalde la Santa Creu i Sant Pau, antic recinte hospitalari que dóna el seu nom al carrer, i on avui hi podem trobar propostes tan interessants con la Biblioteca de Catalunya,l’Escola Massana
Y un jardi. Al barrio Xino hi ha nombroses fonts, com a Nou de la Rambla,
Unió, Hospital, placa del Pedró, etc.


por Juanjo Belmonte 2005 inmemorian

1 comentario:

Anna Tomasi dijo...

Esto se publico en "El Xino" nº1, y luego ya Juanjo empezó a estar muy enfermo y ............