lunes, 16 de febrero de 2009

Crònica de Raquel des de Nicaragua



A Nicaragua el nombre de persones amb VIH augmenta a diari. Les causes són molt diverses i entre elles una de les més importants són la falta d’informació i de formació. Si ens fixem en l’educació, a les escoles el tema de la sexualitat no és tracta obertament, sens dubte per la gran inflluència de la religió. Això suposa, evidentment, que el tema del VIH-SIDA estigui encara contaminat de tabús i mites.

En el cas dels nens, nenes i adolescents (N/N/A) les xifres són cada dia més preocupants ja que molts d’ells viuen desprotegits i desprevinguts devant aquesta malaltia. Moltes families viuen amuntegats en condicions punyents i es donen molts casos d’abús sexual. Aquesta situació juntament amb els maltractaments i d’altres, condemnen a molts N/N/A a fugir de casa seva, portant-los a viure al carrer, on una de les sortides per poder sobreviure a totes les adversitats amb les que es troben són les drogues,la qual cosa afegeix un altre causa important del VIH.

Donat aquest fet, els organismes que treballen amb aquesta població com és Inhijambia, utilitzen les següents eines per tal d’intentar lluitar per un possible canvi:
- Formació i sensibilització sobre el VIH-SIDA
- Treball amb adults, com les anomenades “escoles per a pares” per tal d’influenciar en una de les arrels del problema.
- Treball amb altres xarxes socials per unir tots els esforços.
- Atenció en centres de dia o integrals per intentar deshabituar als N/N/A de les drogues i vetllar per un futur més esperançador.

Una altre de les problemàtiques que es dona a Nicaragua és el poc accés a la medicació pel VIH. D’una banda, donada la alta natalitat, la jove edat de moltes de les mares, la situació d’aquestes que en alguns casos també viuen al carrer, entre d’altres coses, molts dels N/N/A no estàn inscrits en els registres, el que comporta la impossibilitat de rebre atenció mèdica. Per aquesta raó Inhijambia es dedica també a inscriure a moltes d’aquestes persones.

D’altre banda cal també tenir en compte que en molts casos, quan una persona està rebent un tractament antiretroviral en concret, per falta de remeses poden donar-se canvis en aquest, el que pot tenir greus conseqüències.

Finalment, no podem oblidar que per totes les situacions explicades i sobretot per la falta d’informació com deiem a l’inici, moltes persones no saben que són portadores del VIH i ni tan sols es plantegen fer-se la prova.

Devant totes aquestes dades i donat que el govern no intervé amb la incidència necessaria, molts organismes privats i/o subvencionats per organitzacions estrangeres (ACASC) lluiten per canviar aquesta problemàtica.

Raquel González Delshorts
Tècnica d'Acasc en Nicaragua
Febrer de 2009


Pintura : Néstor Yardas

1 comentario:

Anónimo dijo...

PARA MUESTRA UN BOTÓN. Un company de l'Associació Anicp+Vida ens fa arribar la carta d'un pvvs que necessita comprar-se la medicació per l'hepatitis i no té ni diners ni possibilitats de seguir-la. Estem fent pressió, enviant petites sumes de diners i implicant persones i organitzacions d'aqui. Si algú s'hi vol afegir o té idees que les faci arribar a EL XINO, a l'ACASC o directament a l'adreça final.





Managua, 10 de Febrero de 2009
Sr. Bruce Menzies
Presidente de la Asociacion Anicp + Vida
Su Despacho
Estimado Señor Menzies:
Esperando que al recibir la presente esté gozando de buena salud, me dirijo a usted con el afán de exponerle mi muy particular situación.
Soy un joven de 26 años de edad, huérfano de padre e hijo de una humilde pero muy trabajadora costurera y con siete hermanos de los cuales ocupo el penúltimo lugar, actualmente estoy trabajando en un restaurante Sabor Nica de esta ciudad como cajero por lo que mis ingresos son bastante limitados. En el año 2005 fui diagnosticado como VHI-Positivo y formo parte del Programa del Ministerio de Salud en el Centro de Infectología del Hospital Manolo Morales (adjunto copias de diferentes citas con en esta institución), entidad en la cual se atienden a personas con mi condición, recibo además terapia antirretroviral gracias al mismo, sin embargo, el año pasado fui diagnosticado con una variedad de Hepatitis B (ver copia de resultado de Fundación Xochiquetzal) que me demanda el uso de un fármaco que únicamente distribuye DICEGSA de nombre PEGASYS-INTERFERON, el cual es elaborado por los laboratorios ROCHE de origen suizo, la aplicación de éste es en forma de inyección cada semana durante un año completo para que surta efecto como mi médico (Dr. Quant, especialista en Infectología del MINSA) espera; su costo es extremadamente caro para que pueda comprarlo ya que cada muestra semanal suman los C$ 6,500.00 (SEIS MIL QUINIENTOS CORDOBAS).230 dolars usa + o -
Espero poder recibir la ayuda que necesito para poder extender un poco más mi existencia en esta vida.
Gracias por su gentil atención.
Atte.,
Juan Carlos Vargas Urbina
001-300183-0004S
Bo. Ariel Darce, Portón de la Normal 2c. al norte
Tel. 2890013 / 8649006
CC Archivo Personal