domingo, 11 de abril de 2010

DIETA DE PROTECCIÓ GÀSTRICA.

La dieta de protecció gàstrica és una dieta de fàcil digestió i evita aquells aliments que provoquen malestar, aquells que augmenten la secreció àcida de l’estómac o els que són irritants .Per a persones amb gastritis, llagues, hèrnies d’estómac o fetge delicat. S’eliminen els aliments àcids, picants, molt condimentats, salats o molt greixosos.

Recomanacions.
-Menjar poc a poc, mastegant bé els aliments.
-Fraccionar els àpats en 5-6 cops al dia.
-Evitar les espècies fortes.
-Suprimir els aliments àcids (taronja, mandarina, kiwi, tomàquet, vinagre).
-Suprimir els aliments flatulents (carxofa, pebrot, ceba crua, col, cols de Brussel.les, coliflor, llegums).
-Evitar els vegetals crus (amanida) i les verdures flatulentes; la resta de
verdures es poden prendre cuites o en puré.
-És recomanable prendre la fruita cuita, en compota o en almívar, evitant les fruites àcides.
-Es pot provar la tolerància a llegums passats per la trituradora i després pel
colador xinès.
-Assegurar la representació dels següents grups d’aliments, tant en el dinar com en el sopar: fècula, verdura, carn o peix o ous, i fruita. Pot realitzar-se un plat únic.
-Suprimir totalment l’alcohol.
De quina manera es prepara el menjar.
-Bullits, planxa, forn, “papillot”, microones, i rostits i saltejats amb poc oli i greix animal.
De quina manera no es prepara.
-Fregits, empanats, arrebossats, i rostits i guisats amb molt d’oli i greix animal.
Exemple de primers plats.
Sopes de carn o peix no fortes i desgreixades.
Arròs o pasta bullida amb pastanaga o carabassó.
Arròs o pasta saltejats amb trossos de pernil.
Fideus o arròs a la cassola o amb peix.
Pasta o patates amb beixamel o amb pernil cuit.
Patates rostides, al forn, en puré, estofades amb verdures, carn i peix
aconsellats.
Verdura bullida amb patates o en puré.
Exemple de segons plats.
Pollastre, gall d’indi, conill (cuinar preferentment sense pell) a la planxa
o bullit acompanyat per alguna verdura o poma rostida.
Peix blanc i blau.
Ous en forma de: truita a la francesa, de pernil dolç o de patates, amb les
patates bullides, ous passats per aigua o durs.
Exemples de plats únics.
Sopa de pasta i cuixa de pollastre a trossos o amb trossos de peix.
Arròs o pasta amb carn.
Fideus a la cassola amb peix o carn.
Canalons de carn o de peix.
Exemples de postres.
Poma o pera al forn, bullida o en compota.
Préssec en almívar.
Codony amb formatge fresc.
Flam, crema o arròs amb llet.
Iogurt desnatat o llet.
Galetes tipus maria.

Carla Estany,
Dietista Hospital Can Ruti

No hay comentarios: